Cestovanie je o skúmaní a učení sa – a skúšanie nových jedál je ideálny spôsob ako ohromiť svoje chuťové poháriky a otvoriť svoju myseľ. Či už ide o typické talianske reštaurácie alebo pouličné vozíky v Bangkoku, každé rande s jedlom nie len príležitosť na “Mangia, mangia!”, ale tiež možnosť opustiť svoju komfortnú zónu, stretnúť sa s miestnymi a naučiť sa niečo nové. Vybrali sme pre vás 12 jedál z celého sveta, ktoré sú pre svoje kultúry dôležité a typické a samozrejme úžasne chutia.
1. Jarné rolky, Vietnam
Jarné rolky majú v ázijskej kuchyni veľkú úlohu a Vietnam nie je výnimkou. Populárnym vietnamským jedlom je nem nuong cuon, čo je grilovaná bravčová klobása v ryžovom papieri s hlávkovým šalátom, uhorkami, mrkvou, redkvičkou a mätou podávané s (obvykle tajnou) špeciálnou omáčkou. Jeho príbuzným je goi cuon, ktorý používa rovnaké ingrediencie, ale namiesto bravčového mäsa sa používajú krevety. Nem nuong cuon a goi cuon možete nájsť v typických pouličných vozíkoch a samozrejme v každej reštaurácii v krajine.
2. Čevapčiči, Balkán
Chorvátsko, Bosna, Srbsko a Čierna Hora majú síce rozdelenú históriu, ale čevapčiči je obľúbeným favoritom vo všetkých krajinách. Podľa toho, kde na Balkáne sa nachádzate, typ použitého mäsa sa môže meniť – zvyčajne bravčové, jahňacie, hovädzie alebo ich kombinácia. Čevapčiči je pripravené s cesnakom a cibuľou a následne grilované, varené alebo vyprážané. Klobásky veľkosti prsta sa často podávajú s domácim chlebíkom.
3. Gnocchi, Uruguaj
Ak ste neboli v Uruguaji 29. deň v mesiaci, tak ste pravdepodobne nepočuli o tzv. Dia de Noquis, v preklade Deň gnocchi. Dôvod jedenia gnocchi práve 29. deň je jednoduchý. Do konca mesiaca sa vyčerpali peniaze a kombinácia zemiakov, múky a vajec je pre rozpočet prijateľná. Mnoho uruguajských reštaurácií propaguje jedlá z gnocchi a obľúbené sú najmä klasické, noqui de papa alebo zemiakové. Pri jedení nezabudnite dať pod taniec nejaké peniaze, pretože podľa tradície to zaistí šťastie a prosperitu na nasledujúci mesiac.
4. Meze, Stredný Východ a Stredomorie
Meze je niečo podobné ako španielske tapas. V závislosti od toho, kde sa nachádzate, obsahuje meze rôzne miestne jedlá, ktoré môžu zahŕňať labne (jogurtový syr), baba ghanoush (korenené kocky baklažánu), muhammara (štipľavá korenená omáčka so strúhankou a vlašskými orechmi) a tabbouleh (bulgur, petržlen, mäta, paradajka, mušle, citrónová šťava a olivový olej).
5. Poutine, Kanada
Toto tradičné quebecské jedlo je tvorené z hranoliek, hnedej omáčky a tvarohu. Kedysi bolo toto jedlo typické pre robotnícku triedu. V súčasnosti je jeho popularita na vzostupe a kuchári podávajú k tomuto jedlu mäso, karamelizovanú cibuľu a ďalšie jedlá.
6. Completo, Čile
Čile patrí medzi popredných producentov avokáda. Úžasná poloha – Tichý oceán na západe, Andské hory na východe a púšť Atacama na severe – pomáhajú chrániť ohrozené stromy avokáda pred škodcami a chorobami. Ak chcete typické čílske jedlo z avokáda, objednajte si completo. Je to hot dot, asi dvakrát väčší ako americký hot dog, plnený avokádom, paradajkami, kapustou a majonézou. Ak by vás toto jedlo neoslovilo, nevadí. Avokádo je dôležitou súčasťou čílskej stravy a určite si nájdete jedlo, ktoré vám bude chutiť.
7. Klokanie mäso, Austrália
Klokanov jedli austrálski domorodci už dlho. Mäso ma veľa bielkovín a málo tuku. Môže sa pripravovať ako ostatné druhy mäsa – pečené, napichnuté na špajdli, upravené do tvaru párkov alebo medailónov. Mäso je najlepšie upravené ako medium rare až medium, aby sa zachytila jeho chuť.
8. Churros a čokoláda, Španielsko
Vyprážané cesto ponorené do hrnčeka horúcej čokolády. Zabudnite na misku obilnín či miešané vajíčka. V Španielsku sa na raňajky podáva churros a čokoláda. No čo môže byť lepšie? 🙂
9. Saag Paneer, India
Špenát, kúsky syra paneer a korenie tvoria tento obľúbený vegetariánsky indický pokrm zvyčajne podávaný s ryžou a teplým naan. Paneer je jedinečný mliečny výrobok, ktorý má konzistenciu tofu a jeho výroba nezahŕňa syridlo. Syr je teda bez laktózy a predstavuje dôležitý zdroj bielkovín pre vegetariánov.
10. Rolky z homára, USA
Rolky predstavujú ľahko opečenú maslovú hot dog buchtu plnenú mäsom z homára. Jedna rolka sa môže líšiť od druhej a to náplňou – môže obsahovať zeler, cibuľu, maslo a/alebo majonézu spolu s citrónovou šťavou, soľou a korením. Homárové rolky sa podávajú s hranolkami, chipsami alebo nakladanou zeleninou.
11. Queso Helado, Peru
Doslovným prekladom tohto jedla je “syrová zmrzlina”. Našťastie v nej nie je žiadny skutočný syr. Názov pochádza z tradičnej prípravy, pretože pokrm vyzerá ako plátkový syr alebo lopatka zmrzliny. Queso Helado pripomína mrazený ryžový puding ochutený škoricou, niektorým dokonca pripomína oholený ľad. Je vyrobený zo sladkého mlieka s príchuťou kokosu alebo škorice.
12. Ktefa, Maroko
Rovnako ako vo väčšine krajín aj v Maroku majú radi niečo sladké pod zub. Tradičné sladkosti tu zvyčajne zahŕňajú mandle a med s vôňou pomaranča. Ktefa je toho príkladom. Chrumkavé varené pečivo je vrstvené sladkými mandľami a mliečnou alebo pudingovou omáčkou, ktorá sa nazýva krém anglaise. Nielenže dobre chutí, ale aj vonia. Ktefa vonia pomarančovým kvetom.